Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
  • Lorem ipsum

Kies een Cadeau

Ik wil geen cadeau

Wat puur is willen we graag puur houden

14 Aug 2014
door Michelle & Ilja

WAT PUUR IS WILLEN WE GRAAG PUUR HOUDEN! 

De huid, ons grootste orgaan, beschermt ons en bedekt ons. Via de huid worden afvalstoffen uitgescheiden (o.a. zweet) maar er worden ook stoffen opgenomen. 60% van alle stoffen die wij op onze huid gebruiken (crème, douchegel, shampoo enz.) komt in onze bloedbaan terecht.

 

WAT DOEN AL DEZE STOFFEN?

 

De meeste verzorgingsproducten bevatten kunstmatige en schadelijke stoffen die de natuurlijke processen in de huid verstoren. Het is dan ook heel belangrijk om meer te weten te komen van wat er allemaal in de tandpasta, billencrème, shampoo, douchegel, handzeep, bodylotion en zonnebrandcrème zit. Wat doet dat met die kleine lichaampjes van onze kinderen? (en met ons eigen lichaam...) Het is ontzettend lastig om wijzer te worden van de ingrediëntenlijsten op de achterzijden van de producten, maar het is zeker de moeite waard om je er eens goed in te verdiepen.

De stoffen die het lichaam niet kan verwerken worden opgeslagen en stapelen zich, in de loop der jaren, in je lichaam op. De meeste ingrediënten zijn niet voldoende getest op veiligheid.
Helaas wordt er te vaak vanuit gegaan dat de producten veilig zijn tot het tegendeel bewezen is. Daarbij wordt er ook niet gekeken naar de effecten bij het gebruik van alle producten bij elkaar.

 

ONZE BELEVING IS HET MEEST BELANGRIJK VOOR DE PRODUCENTEN!

 

Bij het produceren van de verzorgingsproducten zijn niet de effecten op onze gezondheid van belang, maar is de consumentenbeleving bepalend.
Als je bijvoorbeeld naar een shampoo kijkt, dan wordt daar vaak een stof aan toegevoegd die ervoor zorgt dat de shampoo lekker schuimt. Immers, schuim wordt geassocieerd met schoon. Dus, hoe meer schuim, hoe beter.
Dat deze stof de natuurlijke vetlaag van de huid verwijderd en daarmee een schilferige, droge huid veroorzaakt, is van ondergeschikt belang. Steeds meer kinderen hebben al van jongs af aan huidklachten… Door bewuster de keuze te maken voor pure producten waaraan geen schadelijke stoffen zijn toegevoegd, zijn veel klachten te voorkomen en te verhelpen.

 

LET VOORAL OP….

 

In de meeste verzorgingsproducten zitten schadelijke stoffen die het beste gemeden kunnen worden. Het betreft hier:

 

  • Minerale oliën

Dit klinkt vrij onschuldig, maar dit wordt verkregen door aardolie hoog te koken. Het betreft dus een chemische samenstelling, die je liever niet op je lichaam wilt brengen.

 

  • Parabenen

Deze stoffen worden gebruikt als conserveermiddel. De houdbaarheid van de producten waar ze in zitten wordt verlengd door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/ of gisten tegen te gaan. Maar helaas is de conserverende werking zo sterk dat het in ons lichaam doorwerkt. Je kunt je voorstellen dat dit in je cellen problemen kan veroorzaken. Er is veel onduidelijkheid over de mate waarin deze synthetische stoffen schadelijk zijn voor ons lichaam. Vast staat wel dat een bedorven verzorgingsproduct ook heel schadelijk is voor ons lichaam. Conserveringsmiddelen zijn dus nodig, maar dan het liefst de minst schadelijke variant. Ook een natuurlijk conserveermiddel hoeft niet te betekenen dat deze niet schadelijk is.

 

  • SLS en SLES (Sodium Lauryl Sulphate en Sodium Laureth Sulphate)

Zorgen er beide voor dat shampoo en douchegel zo lekker schuimt. Deze ingrediënten hebben als groot nadeel dat ze naast vuil en talg ook het natuurlijke huidvet makkelijk oplossen. Daardoor wordt de natuurlijke barrièrefunctie van de huid verstoord en krijg je last van een droge, schilferige en vochtarme huid.

 

  • Kunstmatige kleurstoffen

Deze stoffen zijn irriterend en kunnen onder andere astma, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en concentratiegebrek veroorzaken.

 

  • Parfum

Hierbij moet je goed opletten wat voor soort product je in handen hebt. Bij natuurlijke producten met een keurmerk is de parfum opgebouwd uit etherische oliën. Deze zijn onschadelijk voor het lichaam. Bij reguliere producten betekend hetzelfde woord parfum dat het is opgebouwd uit schadelijke chemicaliën. In het laatste geval kan het voor nogal wat klachten zorgen.


Wij hopen dat deze tips je helpen met het beoordelen van de ingrediëntenlijsten.

 

Ga bewust voor pure kids!

 

Lieve groet, Ilja en Michelle

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »