Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
  • Lorem ipsum

Kies een Cadeau

Ik wil geen cadeau

Bescherm je huid en het milieu met minerale zonnebrand - Ontdek de voordelen

13 Mei 2023
door Linny

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor minerale zonnebrand als alternatief voor de traditionele chemische zonnebrand. Minerale zonnebrand, ook wel bekend als fysische zonnebrand, biedt bescherming tegen de schadelijke UV-straling van de zon op een natuurlijke manier. In dit artikel gaan we dieper in op wat minerale zonnebrand is, hoe het werkt en waarom het een goed alternatief kan zijn voor traditionele zonnebrand. We sluiten af met een aanbeveling voor het kopen van minerale zonnebrand bij Bewust Puur.

Wat is minerale zonnebrand?

Minerale zonnebrand, ook wel bekend als fysische zonnebrand, is een type zonnebrand dat gebruik maakt van minerale filters om de huid te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. De belangrijkste ingrediënten in minerale zonnebrand zijn zinkoxide en/of titaniumdioxide, die op de huid worden aangebracht om UV-straling te reflecteren en absorberen. In tegenstelling tot chemische zonnebrand, die werkt door chemische reacties op de huid, werkt minerale zonnebrand door het creëren van een fysieke barrière op de huid.

Hoe werkt minerale zonnebrand?

Minerale zonnebrand werkt door het creëren van een fysieke barrière op de huid die UV-straling reflecteert en absorbeert. De minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide reflecteren de UV-straling als kleine spiegeltjes op de huid en absorberen het vervolgens om schade aan de huid te voorkomen. In tegenstelling tot chemische zonnebrand, die UV-straling absorbeert en omzet in warmte, is minerale zonnebrand in staat om zowel UVA- als UVB-straling te blokkeren zonder de huid te beschadigen. Het nadeel van minerale zonnebrand is dat het een witte waas kan achterlaten op de huid, wat sommige mensen als onaantrekkelijk ervaren.

Waarom is minerale zonnebrand een goed alternatief voor traditionele zonnebrand?

Er zijn verschillende redenen waarom minerale zonnebrand een goed alternatief kan zijn voor traditionele zonnebrand:

  1. Natuurlijke ingrediënten

Minerale zonnebrand maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, om de huid te beschermen tegen UV-straling. Deze ingrediënten zijn niet schadelijk voor het milieu en worden niet geabsorbeerd door de huid, wat betekent dat ze veilig zijn voor gebruik op alle huidtypes.

  1. Bescherming tegen UVA- en UVB-straling

Minerale zonnebrand biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling, wat betekent dat het de huid beschermt tegen veroudering en huidkanker. Traditionele zonnebrand biedt alleen bescherming tegen UVB-straling, wat betekent dat het de huid alleen beschermt tegen zonnebrand.

  1. Geen schadelijke chemicaliën

Minerale zonnebrand bevat geen schadelijke chemicaliën, zoals oxybenzone, octinoxate, octocrylene en avobenzone.

Deze chemicaliën kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken en worden ook in verband gebracht met hormoonverstoringen en schade aan het zeeleven. Met minerale zonnebrand hoef je je geen zorgen te maken over het inademen van schadelijke chemicaliën of het effect ervan op het milieu.

  1. Geschikt voor gevoelige huid

Minerale zonnebrand is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Het is minder irriterend dan chemische zonnebrand en kan worden gebruikt door mensen met eczeem, rosacea en andere huidaandoeningen.

  1. Langere houdbaarheid

Minerale zonnebrand heeft over het algemeen een langere houdbaarheid dan traditionele zonnebrand, omdat de ingrediënten niet afbreken onder invloed van UV-straling. Hierdoor hoef je minder vaak nieuwe zonnebrand te kopen en dat is beter voor het milieu en je portemonnee.

Hoe kies je de juiste minerale zonnebrand?

Als je besluit om minerale zonnebrand te gebruiken, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste zonnebrand:

  1. SPF-factor

De SPF-factor geeft aan hoeveel bescherming de zonnebrand biedt tegen UVB-straling. Het wordt aanbevolen om minimaal een SPF-factor van 30 te gebruiken om voldoende bescherming te bieden.

  1. Breed spectrum

Zorg ervoor dat de zonnebrand een breed spectrum biedt, wat betekent dat het bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-straling.

  1. Ingrediënten

Controleer de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke chemicaliën in de zonnebrand zitten. Kies voor een zonnebrand met natuurlijke ingrediënten, zoals zinkoxide en titaniumdioxide.

  1. Textuur

De textuur van de zonnebrand kan van invloed zijn op hoe het aanvoelt op de huid. Sommige minerale zonnebrand kan een witte waas achterlaten, terwijl anderen makkelijker in de huid opgenomen worden. Probeer verschillende textuur om te kijken welke het beste bij je past.

Nanodeeltjes

Nanodeeltjes zijn kleine deeltjes die gebruikt worden in minerale zonnebrand om de zonbeschermingsfactor (SPF) te verhogen. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze niet zichtbaar zijn voor het blote oog en kunnen zelfs door de huid heen dringen. Er is enige bezorgdheid geuit over de veiligheid van nanodeeltjes in minerale zonnebrand en hun mogelijke effecten op de gezondheid en het milieu.

Een studie uitgevoerd door het National Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH) in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat het inademen van nanodeeltjes in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de gezondheid van werknemers in de industrie die met deze deeltjes werken. Het is echter belangrijk op te merken dat deze studie zich specifiek richtte op de blootstelling van werknemers in de industrie en niet op consumenten die nanodeeltjes in minerale zonnebrand gebruiken.

Desalniettemin hebben sommige fabrikanten van minerale zonnebrand besloten om geen nanodeeltjes te gebruiken om mogelijke risico's te vermijden. Het is belangrijk om te weten dat nanodeeltjes in minerale zonnebrand goedgekeurd zijn door gezondheids- en veiligheidsinstanties zoals de FDA en de EU.

Als je bezorgd bent over het gebruik van nanodeeltjes in minerale zonnebrand, is het een goed idee om het etiket van het product te controleren en contact op te nemen met de fabrikant voor meer informatie. Bij Bewust Puur vind je veel minerale zonnebrand zonder nanodeeltjes, voor wie zich daar prettiger bij voelt.

 

Waar koop je minerale zonnebrand?

Als je op zoek bent naar minerale zonnebrand, dan kun je het beste terecht bij een winkel die gespecialiseerd is in natuurlijke producten, zoals Bewust Puur. Bewust Puur heeft een groot assortiment aan natuurlijke zonnebrand met minerale filters en biedt verschillende merken aan, zoals Attitude, Green People en Alphanova Sun. Deze merken staan bekend om hun hoge kwaliteit en natuurlijke ingrediënten en zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Conclusie

Minerale zonnebrand is een natuurlijke manier om de huid te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Het biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling en bevat geen schadelijke chemicaliën. Minerale zonnebrand is geschikt voor mensen met een gevoelige huid en heeft over het algemeen een langere houdbaarheid dan traditionele zonnebrand.