Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
  • Lorem ipsum

Kies een Cadeau

Ik wil geen cadeau

Met gember griep en verkoudheid te lijf

1 Dec 2017
door Sharon

“Gember, goud voor je gezondheid”


De natuur biedt vele hulpmiddelen ter ondersteuning van klachten, ziekte en ongemakken.

Nu de periode van griep en verkoudheid weer is aangebroken, is het goed om te weten wat je kunt doen om deze klachten te verlichten en het immuunsysteem te versterken in de strijd tegen de virussen.

Het antwoord uit de natuur hierop is: gember.


Gember, een aromatisch, kruidig, ietwat bitter en scherp specerij dat wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant.
Al duizenden jaren wordt gember gebruikt als specerij en geneesmiddel en is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. De plant wordt gekweekt en komt oorspronkelijk uit Indonesië, India en Maleisië. In het wild is deze plant nog nooit aangetroffen. Gember is verkrijgbaar als verse wortel, gekonfijt, in poedervorm of als siroop.

In de oudheid (Grieken en Romeinen) werd gember gebruikt als geneesmiddel tegen vele kwalen. Zo werd gember in poedervorm gebruikt als snuifmiddel bij verkoudheid van de bovenste luchtwegen. Het stond ook toen al bekend om de positieve effecten bij maagproblemen en spijsverteringsklachten. Gember was zo populair dat er belasting op gelegd werd in het Romeinse Rijk.

De chemische samenstelling en de werking van gember lijkt op die van aspirine. Hierdoor is het inzetbaar bij vele klachten. Gember heeft ook een positieve invloed op migraine en misselijkheid.
Het heeft de volgende eigenschappen:
- ontstekingsremmend;
- pijnstillend;
- bloedzuiverend;
- antiseptisch;
- slijmoplossend;
- ontspannend bij spierpijn;
- stimulerend;
- ontgiftend;
- ademverfrissend.

Bij griep- en verkoudheidsklachten kan het worden gebruikt in de vorm van verse gemberthee. Handig is, om de thee, na bereiding, te bewaren in een thermoskan. Zo kan gedurende de dag, naar behoefte, een heerlijk kopje verse gemberthee worden genuttigd.

Recept verse gemberthee:
- 1 liter kokend water
- stukje verse gemberwortel (ca. 2cm of naar smaak)
- eventueel citroen en honing

Kook het water en voeg de geraspte, of in kleine stukjes gesneden, gember toe. Laat 10 minuten ‘trekken’. Naar smaak kan er citroen en/of honing worden toegevoegd.

Beterschap!
Gember niet gebruiken in geval van:
- galstenen
- kinderen onder de 6 jaar
- een lege maag
- oppassen bij hartaandoeningen

Voor het medicinale gebruik van kruiden geldt bij twijfel of vragen over het gebruik, raadpleeg altijd een kruidengeneeskundige.